Foredrag & kurser

Helle afholder løbende foredrag og kurser og du kan enten lede efter et foredrag eller kursus i nærheden af dig, ved at kigge på vores facebook side, eller du kan booke et arrangement som du vil være arrangør for enten som privat person, klub eller forening.

Foredrag og kurser kan bookes individuelt i valgfri rækkefølge, men vi anbefaler at starte med et flokadfærd 1 kursus da dette danner en solid grundlæggende forståelse som skabe bedre indsigt i de øvrige foredrag/kurser.

Praktisk: Alle foredrag kræver projektor og whiteboard. Typisk er forsamlingshuse, kulturhuse, skoler mv velegnede faciliteter til dette.  

Priser: Foredragene kræver mindst 25 deltagere, men med plads til min. 40 personer. Prisen er en stykpris pr deltager 250 kr. i Jylland og 275 kr. på Sjælland. Faciliteter og forplejning trækkes fra betalingen.

Flokadfærd 1:

Flokstruktur og Sociale relationer

Flokadfærd – er det oversete parameter i din hests trivsel.

Hestens Flokinstinkt kan vi ikke slukke for – det er til stede i alle situationer i dens liv, uanset om det er i stalden, på sygefold, i flok, i hestetraileren, eller på stævnepladsen.

Derfor er det et vigtigt parameter for dens trivsel, og selv små justeringer kan gøre en stor forskel, på både hestens og vores oplevelse og vores præstation sammen.

Til dette foredrag får du nyttig viden om hestenes naturlige adfærd og det giver dig indsigt i hvad dine daglige rutiner betyder for din hest, og du får masser af redskaber til at opdage hvor du evt. kan sætte ind for at foretage de små ændringer som kan betyde utrolig meget for din hest.

Jeg har arbejdet med problem adfærd i mere end 20 år, drevet rideskole, opstaldning og stævneaktvitet de seneste 7 år, og igennem mange år, specialiseret mig i flokadfærd, og hestenes indbyrdes kommunikation, og i april besøgte jeg de vilde Pottokaer i spanien hos Etholog Lucy Rees.

Denne aften fortæller jeg igennem videoer og snak, om mine (AHA!) oplevelser og hvordan dette kan bruges i hverdagen med vores tamheste.

Nogle af emnerne du vil møde til aftenens foredrag er;

  • Kan vi bruge vildheste adfærd 1:1 med vores tamheste?
  • Kan alle tamheste gå i flok?
  • Hestenes flokstruktur
  • Rollefordeling i flokken
  • Hestenes interne opdragelse af unge heste
  • Hestenes interne kommunikation
  • Hingste adfærd – Kan en vallak bruges ?
  • Naturlig adfærd som kan være tegn på stress ved vores tamheste!
  • Sådan kan du bruge din nye viden i din hverdag

Viden om hvordan vilde heste former sig i flokke, kan bruges når vi som mennesker skal skabe en stressfri hverdag for vores tamheste, og sammensætte vores flokke så homogent som muligt.

Foredraget giver gode redskaber til at forstå din hest og hesteflok uanset om du har 1-2 heste eller 30+, og du får håndgribelige værktøjer med hjem, som kan bruges i dagligdagen.
Foredraget afholdes med video materiale fra de vilde heste, og med god tid til spørgsmål fra deltagerne.

Flokadfærd 2:

Naturlig adfærd og fold/stald design

Foredraget er efterfølgeren til flokadfærd 1, men det kan sagtens tages uden forudgående deltagelse.

I dette foredrag ser vi på fritlevende/vilde hestes naturlige hverdag, deres aktiviteter og indbyrdes adfærd på flokplan. Vi sammenholder det med hvordan vi kan skabe forbedrede forhold for tamhestene fra et Etologisk perspektiv.

Kurset her er tiltænkt dig som ønsker at dykke ned i alle de parametre du har på folden/stalden for at skabe mere trivsel for din hest eller dit opstaldningssted.

Kurset er aktuelt hvis du;
-har heste som ikke kan enes på fold/stald
-heste med uønsket foldadfærd på fold/stald
-heste som står meget stille uden aktivitet på fold/stald
-heste som er ”mad sure” på fold/stald
-generelt hvis du ønsker inputs til at skabe mere iderighed og stimulere hestene i deres hverdag.

På dette foredrag får du:
• Indgående kendskab og indblik i fritlevende hestes daglige aktiviteter
• Basis adfærds forståelse, som er nødvendig for at lave gode fold/ designs
• Overblik over fordele og ulemper ved stald/løsdrift fra et etologisk perspektiv
• Viden om hvordan du vælger design og placering af din løsdrift
• Grundig viden og ideer til folddesign, både til den lille firkantede fold og til den store lækre naturgrund😉
• Redskaber til hvordan du kan starte din egen rejse med at skabe en mere etologisk korrekt fold for din hest, eller på dit opstaldningssted.

Kurset her er tilrettelagt for at skabe god tid til, at give indsigt og forståelse for vilde hestes naturlige behov, så dette kan blive en inspiration til små ændringer og forbedringer vi alle kan lave for vores tamheste.

Kurset her berører derfor IKKE decideret undervisning i Calming Signals, men undervises derimod ud fra adfærd på flok/besætningsplan.
Ligeledes forventes det kun at adressere ”Ny hest i flokken” fra et perspektiv i fold designet – ikke selve indslusnings processen, da dette i stedet vil blive et separat foredrag som tilbydes via sporti og via vores facebook side.

Det er ikke et krav at have deltaget tidligere for at deltage denne aften – dog kan der forventes henvisninger og paralleller til emner fra Flokadfærd 1.

Ønsker du at deltage i Flokadfærd 1 – kan du søge på Sporti eller bandt begivenhederne på flokadfærd.dk på FB.

Hjælp! Ny hest i flokken

Få styr på uroen i maven, og bevar overblikket når du lukker hestegrupper sammen, eller lukker en ny hest ud i din flok.

Vi kender det alle, nerverne sidder lidt udenpå tøjet, fordi risikoen for skader er høj når heste skal lukkes sammen. Det samme gælder for hestene – det er en svær, og ofte meget undervurderet, proces for alle heste at flytte opstaldningssted og flok.  Ankomst- og indslusningsprocessen af hesten kan derfor være afgørende for hvordan hesten bliver modtaget og derved mindske stress og risici.

På dette foredrag gennemgår Helle alle de ting som spiller en rolle for at minimere risikoen og bevare overblikket og samtidig give hestene en bedre oplevelse.

Dette 3 timers foredrag er oplagt for alle hesteejere og ejere af opstaldningssteder/pensioner mv. Her får du en trin for trin guide af hvordan du sikrer en god ”on boarding” af den nye hest,  lige fra ankomst til udslusning i flokken.

Foredraget består bl.a af:

– Vælg den bedste makker/den bedste flok baseret på køn, alder og race

– Det praktiske set-up med fold/stald/rutiner mv

– Fra ankomst til indslusning – en trinvis guide til bedre succes

– Hestenes kropssprog – sådan forstår du hestenes kommunikation og kan tage bedre beslutninger, (videomateriale)

– Sammenlukningen – den gode plan med ro og overblik

Foredraget undervises ud fra teori og video materiale.

Helle underviser ud fra et Etologisk perspektiv og evidens baseret viden, sammenholdt med erfaring fra integration af nye heste i stor fælles flok (20-35 heste) igennem 8 år, samt professionel rådgivning til hesteejere og opstaldningssteder.

Guided kursus ved Vilde heste

Dette kursus afholdes forskellige steder i landet ved helårsgræssende vilde (ikke tamme) heste.  Det udbydes via vores facebook side, men kan også bookes som mindre gruppe. Antal deltagere og pris aftales ved henvendelse. Henvendelse med forespørgsel på sms direkte til Helle 40523956.

De vilde heste er ikke ”Vild-heste”, de er heste som er genetisk ligesom vores egne, men de er ikke tamme, og det gør det til en hel unik oplevelse at observere dem!

Kom med til en hel dag som “fluen på væggen” hvor vi skal observere hestenes sociale adfærd, se hvad de spiser, opleve føllenes interaktioner med de voksne, og vi skal blive taget med på tur hvor deres daglige rutiner går hen.

Kurset er guidet og undervist af Helle Knudsen, adfærds ekspert og foredragsholder. Dagen former sig om observationsmoduler og pauser med teori.
Forud for kurset fremsendes kort intro til ethogram, og ved ankomst gennemgår vi dagens program og der gives intro til hvad og hvordan der observeres.
Ved at foretage og registrere observationer træner vi os selv i at se hvad der foregår (eller ikke foregår) imellem hestene. Dette danner grundlag for snak og teori i pauserne.

Dagen vil give deltagerne et unikt indblik i hestenes hverdag og der drages paralleller til hvordan informationerne kan bruges i hverdagen med vores tamheste.

Mødested oplyses ved tilmelding.

Dagen er udendørs uanset vejret, så husk solid påklædning, lille klapstol, evt. kikkert. En god rygsæk, en kande kaffe at holde varmen på, noget at drikke, madpakke. Husk ”let oppakning” da vi skal kunne bevæge os rundt😉
Der udleveres clipboards, skrivegrej og observationspapirer ved ankomst.

Vejledende program:
KL. 8.30 Velkomst, Intro og teori – kom i god tid og få en kop kaffe og snacks.

Kl. 9-11.00 første observationsrunde

Kl 11-12.00 Pause med snak og teori – Husk madpakken. Alt efter hvor hestene befinder sig afholdes pausen muligvis ”i felten” – så sørg for at maden er nem at sidde med 😉

Kl. 12-14.00 anden observationsrunde

Kl 14-15.00 Pause med snak og teori / snacks

Kl. 15-16.30 Sidste observationsrunde med opsummering og snak igennem observationerne.
Ca. Kl. 16.45 hjemrejse.

Pris pr deltager 1200 kr pr deltager inkl snacks. Madpakke medbringes.

Du kan også arrangere for din egen større/ mindre gruppe- henvendelse til Helle for aftale og pris.

Se kommende foredrag og kurser på Sporti og Facebook