Vores hesteflok

På vores sted har vi ca. 30 heste i fælles flok, store og små imellem hinanden. Hestene går i vandrefold, dvs. et spor som fører dem rundt på ejendommen, og som er designet til at stimulere hestens nysgerrighed og derved øge deres motivation for naturlig søgeadfærd og bevægelse.

Vores flok består af heste som er i opstaldning, vores egne heste og elevheste i vores rideskole.

Den yngste hest var 2 år ved ankomst, og er nu 4 år. De ældste heste er 20+, og fordelingen af hopper og vallakker er ca. 50/50.

De mindste heste er en miniature og derefter 3 shetlændere. Den tungeste er en Jyde, de letteste er fuldblodsblandinger, og den højeste hest er en oldenborg på 170 cm, alt i alt en virkelig blandet flok.

Vores flok er grundlag for virkelig mange observationer, og du vil på vores sider møde historier om mange af hestene.

Tam og vildhest

Når vi ser på Flokadfærd, er det vigtigt at holde sig for øje at der kan være stor forskel i adfærd i forhold til tam – og vildheste. 

Flokdyr og enefold

Hesten er flokdyr, dvs. de foretrækker at være sammen med flere artsfæller ad gangen, som en del af deres sikkerhedstaktik. 

Dominans, hierki og overlevelse instinker

Vi er igennem mange år blevet opdraget med, at der blandt heste findes hierarki og dominans.

Udadreagerende hest og udsat hest

Har du en hest som er “hård” ved de andre heste i folden?  Den hest som bider eller truer af andre heste i håndtering og/eller ridning?

Sund og tilpas hest

Heste er fra naturens side rolige energibesparende væsner – og det er vores tamheste også. 

 

Påvirkning og management

Adfærden skal fortælle os om vores heste er tilpasse eller om de kommunikerer stress, frustration, ubehag, eller måske endda smerte.